Zašto neću da napišem knjigu

Posted: 14 juna, 2021 in Moja kristalna zrnca

Htela sam da napišem knjigu. Ustvari, svi ostali oko mene su hteli da ja napišem knjigu. Čitali su moje priče, odlomke, pesme, poeme… Gurkali me i tapšali po ramenu, hvalili moje reči: to je dobro, treba to da objaviš!

Neko vreme sam se ljljuškala tom mišlju da bih mogla, što znam i sama da bih, već i da treba. Bila bih tako srećna i ponosna da tamo neki nepoznati ljudi čitaju moje iznedrene reči i uz malo sreće pomisle da je to nešto dobro.

Svi su bili nekako ubeđeni da ću baš njih staviti u tu istu knjigu. Da ću njihov život pretočiti između dve šarene korice. Moja knjiga, a njihov život. A unutra oni u super izdanju. U nepostojećem, nestvarnom, nerealnom izdanju. A šta ako u toj istoj knjizi pretočim svoja razočarenja u njih, neke njihove neoprvdane nedolaske, ružne reči, ružne slike, ružne snove… I tako divne ih naružim.

Uglavnom pišem ono što jeste, što postoji, što se desilo negde, meni ili nekom oko mene, nešto realno i stvarno. Ne stavljam krunu na glavu lopova, ne šminkam prevarante, ne ogovaram prijatelje, ne svojatam neprijatelje.

Šta ako odam nečiju tajnu u knjizi? Šta ako se nekom ne dopadne kada između redova shvati da je to baš on i da je ova realnost nešto što on tako ne vidi? Sve oči sveta imaju svoju posebnu boju…

A onda opet naiđu dani kada mi se nagomilaju reči, zasvrbe me u prstima i žele izaći. I pristanem, sednem i sipam sve te iskrene misli. Pa stanem. Istina uvek nekog zaboli. I svaka istina se izokrene na stotinu načina u zavisnosti od perspektive.

Tragam za dobrotom. Želim sve da razumem i opravdam. Meni niko ništa ne prašta. Srce koje isturim ispred sebe ismejavaju i pišu grafite po njemu. Moje dubine smatraju nepotrebnim. Note po kojima hodam smatraju zastarelim i nerazumljivim. Gledaju u mene samo kao u oruđe ili način. Govore stvari koje ne misle. Rade ono što im koristi. Nema opšteg dobra, samo lični interes. Ovaj svet ne ide u pravom smeru, negde smo debelo pogrešili…

Mogu li da napišem knjigu bez posledica? Mogu li da stavim sebe na papir, a da me ne izgužvaju, umaste, ušvrljaju?

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s