Srećna zvezda

Posted: 26 decembra, 2014 in Moja kristalna zrnca

Kada sam prvi put čula da kažu da se neko rodio pod srećnom zvezdom, to mi je delovalo smešno. Nema srećne zvezde, sve ono što zaslužiš to i dobiješ, onoliko koliko radiš, koliko se boriš, toliko je i tvoje.

A onda, prodju godine, tvoje godine, dok rintaš, odričeš se, igraš po pravilima, učiš, studiraš, ne ideš na letovanje, plaćaš školarinu, ne ideš na zimovanje, kupuješ drva, plaćaš redovno račune, nadaš se nekom boljem sutra. A ono nikako da svane. I onda čuješ „znaš onu što je posle osmog razreda završila kurs za daktilografa, pa da ona, e vidiš, ona ima platu kao ti.“ A ti si diplomirani akademac, počasni član društva, neko ko treba da bude uzor. Deca će pre izabrati manje muke, veću platu. I eto nama novih „daktilografa“, sponzoruša, koje na svoj način prodju i uspeju. Pa opet, tešim sebe, taj uspeh i nije uspeh, to je sve privid, to je površno, ali ti istim tim platonskim visokim platama plaćaju sve ono što ti nemaš. Idu tamo gde ti želiš. Oblače ono što ne kupuješ. Jer nemaš. Jer čekaš i ćutiš, čekaš to bolje sutra zbog koga si se školovao, zbog koga si se odrekao svega što drugi imaju. Uporno zhvaljuješ dragom Bogu za sve što ti je podario, ali promukli glas ti ne da mira, golica te u grlu ta želja da ostvariš svoje snove.

Ne možeš da izlečiš majku, nemaš ni blage veze kako da joj ublažiš, strepiš za sestru  i njene potomke, nadvio se neki crn oblak, nešto nije u redu, a ti duvaš svom snagom, ali dahom ne možeš pomeriti ono što se nekim drugačijim silama radi. plašiš se, drhtiš, i čemu sve to…Ti si samo obični akademski član turbo folk društva….

komentari
  1. Wojciech kaže:

    To je tako Alisa…
    U zadnje vreme najviše me okupira ta tema. Ja sam napisao tri posta sa slićnom problematikom, iz svoje perspektive. Ostaviću u ovom kometaru linkove ka tim postovima pa ih ti kasnije obriši. Ono što si ti svojom podrškom uradila za moj blog, isto to je uratio i Stanimir Trifunović. Evo jednog njegovog komentara na moj post:

    „Никада никоме и низашта не признајте да је у праву. Ни по цену живота. Ваше мишљење је најбоље, јер за њега никоме ништа не дугујете: ни искуству, ни туђој мудрости, ни науци, ни историји, ни откровењу – само себи. Немојте се сагласити чак и ако вас убеђују да сте паметни. Савладајте ваше устрептало срце које жуди да се са тим сложи – то је клопка! Они желе само вашу сагласност. Затим ће од вас тражити да се, будући паметни, и у другим стварима сложите. А куда би вас одвело то попуштање – одвело би вас у анонимност.

    Не, ви ћете им рећи да сте будала, допустићете да се око тога развије дијалог, а ви ћете, ако мене послушате, разуме се, отићи тамо где ћете на миру моћи да слушате једног човека који ће вам о једној теми говорити на једино могућ начин. Треба ли да вам кажем, да ћете, највероватније, тај човек бити ви.“

    „Тамо где лозе плачу“, Б. Пекић

    http://wizardtransfer.wordpress.com/2014/08/02/d-o-o/
    http://wizardtransfer.wordpress.com/2014/10/24/zelena-trava-doma-mog/
    http://wizardtransfer.wordpress.com/2014/12/14/srecna-slava-domacine/

    Pozdrav!
    P.S.
    Piši malo češće. Nedostaješ Alisa! 🙂

    • Alisa kaže:

      Izludjuje me naopakost zakona ove zemlje, merila vrednosti i svakodnevica oko nas koja pokazuje da je sve u redu, a nije, sve je zamaskirano i prikriveno, sve je upakovano da izgleda kao sa naslovnih strana. Svaki dan me sve više gazi i ubija iznutra želju da bilo šta pokušam da promenim. Možda zato što sam milion puta pokušala i udarila glavom u zid. Ne mogu sama protiv sveta. Gubim veru u ljude, u budućnost, u ljubav, gubim nadu da će sutra ipak biti bolje. Ne verujem u televizijske laži, a opet sa druge strane, moram naći način da sakupim snagu i zalečim sebe.
      A to što me nema … Bolje je da ne pišem. Ovih dana sam previše mračna, gorka i slana.

    • Alisa kaže:

      Ti si jedan bezobraznik 🙂 zbog koga noćas neću da spavam, već ću da sedim i čitam sve ono što mi je promaklo da pročitam na tvom blogu… A ostatak noći ću provesti u preispitavanju sebe…

      Ne znam da li sam ti ikad rekla, ali tvoje reči stvarno bole dok ih čitam. Ti kažeš ono što mislim i znam, a krijem od sebe. I ti to tako lagano kažeš, kao da je sve luk i voda, a zapravo sve ovo ispisano je pravi, pravcati, ogoljeni život. Nekako svaki put pomalo odrastem uz svaki tvoj tekst. Kao da mi otvoriš oči. I neka nova vrata. Kao da mi pokazuješ neke pejzaže koje do sada nisam primetila, a hiljadu puta sam prošla pored njih.

  2. Marina Majska kaže:

    Alisa, ovi mudri momci iznad mog komentara već sve rekoše. Ja pokušavam da se tih tema ni ne dotaknem jer od pomisli mi nešto zgrči u meni… zato samo čitam i slažem se… i pravim se da je sve kako bi trebalo da bude u jednom akademskom društvu, ili barem običnom sa običajima i redom…

  3. “Ali ovde, vidiš, moraš da trčiš najbrže što možeš, da bi ostala u mestu.“ (Lusi Kerol)

  4. slaninar kaže:

    Prokomentarisaću tekstom približno iste teme:). Pre toga sve pohvale za stil i ideju!

    http://jutarnjakafa.com/2014/06/03/sada-si-pao-najnize-nikola-g-jedno/

Postavi komentar